söndag 25 juni 2017

Kyrkan som arena - nej tack!

"Kyrkan kommer att vara en intressant arena för socialdemokratin inom oöverskådlig tid, jag kan inte se slutet på det engagemanget."


Orden är Stefan Löfvens, Sveriges statsminister uttrycker i en enda mening det fullkomligt absurda i det demokratiska system som för närvarande finns i Svenska kyrkan. Det är ett system som växt fram under en längre tid men som maximerats genom den så kallade skilsmässan mellan stat och kyrka. Vilket i praktiken snarare är ett misslyckat särboförhållande. Staten i egenskap av politiska partier har ökat sitt inflytande i kyrkan på alla nivåer, församling, stift och riksnivå. Kyrkan är numera arena. Vill vi ha det så?

Knappt 4 månader till det glömda, gömda och negligerade kyrkovalet.


Den 17 september är det val i Sverige. Ett val med ca 5.5 miljoner röstberättigade. Ett hisnande antal om man betänker att Sveriges befolkning är ca 10 miljoner. Varför hisnande, jo för det är val i ett religiöst samfund, Svenska kyrkan med sitt rikstäckande arbete firar gudstjänster av olika slag. Ja, dop, konfirmationer, vigslar och begravningar är också gudstjänster. Kyrkan tillhandahåller själavård, retreater, öppna förskolor, helgdagsförskolor, körer, diakoni, dagledig verksamhet, ekumeniskt arbete, religionsdialog, expeditionsjobb, ekonomijobb, husmorsjobb, vaktmästarjobb, och en massa annat som dagligen sker i Svenska kyrkans församlingar runt omkring vårt land. Fantastiska arbeten på olika sätt och vis i mötet med människor i alla åldrar, i livets alla situationer.
   Jag är glad över att få vara en del av det arbetet men jag är också bekymrad. Bekymrad över en kyrka som inte mår bra och det är ett mående som skaver på flera olika plan utan vattentäta skott mellan sig, i allt från individ och organisation till tro och teologi. Det som skaver är även den demokratiska organisation som är så politiskt styrd så att vår statsminister utan att blinka yttrar ovanstående mening.

Intressant arena


Statsminister berömmer kyrkan, allt bra vi i Svenska kyrkan gör. Tack! Jag vet, jag har tjänat den i snart trettio år. Jag vet också att vi inte alltid är så bra på att berätta om vårt dagliga arbete som jag gav en glimt av ovan. Det borde vi blir bättre på. Jag vet att det finns mycket annat som kan bli bättre. Framför allt vet jag att Svenska kyrkans församlingar INTE är arenor. Vi tillhandahåller inte underhållning. Vi är inte en plats för tävling av allehanda slag. Svenska kyrkan med alla dess församlingar är just kyrka, gudsfolkets, troendes och sökandes gemenskap. I kyrkan är grunden tron på Jesus Kristus som vår Frälsare (jag använder medvetet ett kyrkligt storord, för vi behöver återerövra dessa). Lite mer vad det innebär kan du gärna läsa om i mina predikningar som ligger på den här bloggen. Men nu handlar det om politik eller snarare den politik som jag och många med mig inte vill se och uppleva i vår kyrka.


"Han är liksom sin fru inte aktivt troende, men tycker mycket om att vara i kyrkobyggnader." 


Ytterligare en rad: "I söndags lyssnade vi på radiogudstjänsten. Ulla tycker mycket om psalmerna som hon gärna sjunger och hon har bra koll på vad de har för nummer." Ulla Löfven ska kandidera till kyrkomötet i höst. Tips till Kyrkans tidning, intervjua henne! Det är fint att de lyssnar på radiogudstjänsten, jag förstår att statsministerarbetet är krävande och tiden knapp. Det är fint att Ulla Löfven kan en massa psalmer. MEN vad kan hon bidra med till kyrkomötet om hon inte är aktivt troende? Det skulle vara intressant att veta.

Rösta INTE på partipolitiska nomineringsgrupper!


Min uppmaning till alla som tänker ta sig till valurnorna den 17 september är att INTE lägga sin röst på Ulla Löfven och alla hennes medkandidater inom den socialdemokratiska nomineringsgruppen. INTE heller på de som tillhör Sverigedemokraterna och Centern. Dessa tre partier spelar i alla fall med öppna kort, står för att de är partipolitiska. Men alla andra då? Då har vi Borgerligt alternativ i praktiken mest Moderat engagerade personer. Kristdemokrater för En levande kyrka, Miljöpartister i Svenska kyrkan, FISK Fria liberaler i Svenska kyrkan, VISK Vänsterpartiet i Svenska kyrkan. Ja, ni hör på namnen, ränderna går inte ur. I praktiken är identiteten inte primärt kristen tro utan politisk åskådning. Rösta INTE på dem heller!

Det finns möjligen undantag, ta reda på vad de enskilda personernas engagemang bottnar i, ställ frågor, undersök. För givetvis finns inom alla dessa nomineringsgrupper som bär politisk identitet som sitt främsta signum, personer som driver kyrkans intressen och inte sina politiska partiers intressen. Då kan det vara värt ett kryss. Även om min önskan är att dessa personer skulle våga lämna sin överrock.

Övriga nomineringsgrupper


Näst största nomineringsgrupp i kyrkomötet (Svenska kyrkans "riksdag", jag vet borde vara värt ett helt blogginlägg för att undervisa om detta) är POSK, Partipolitisk obundna i Svenska kyrkan, sen finns Frimodig kyrka, Öppen kyrka, Kyrklig samfällighet i Visby som har platser i kyrkomötet. 
   Till dessa kommer en rad olika nomineringsgrupper som är lokalt förankrade i framför allt olika församlingar. När vi går till kyrkoval så väljer vi demokratiska ledamöter till församling, stift och kyrkomötet (typ församling=kommun, stift=landsting, fast det är ingen optimal jämförelse och kyrkomötet= riksdag).

Rösta inte av slentrian eller som du röstar i vanliga val för kyrkan är inte en arena!


Hur tror du? Vad är viktigt för dig med kyrkan? Vad tänker du om gudstjänst, om diakoni, kyrkomusik, barn och ungdomar, om religionsdialog? Hur är din människosyn? Vilka är kyrkans viktigaste uppgifter om du formulerar dem utan partipolitiska förtecken, utan baserar dem på att kyrkans uppdrag är att berätta och leva evangeliet om Jesus Kristus?

Det är helt förödande för kyrkan på alla nivåer att ha den organisation vi har nu. Jag vill inte som präst i en församling säga till mina församlingsbor rösta si eller så men jag uppmanar dem, tänk! Ta reda på! Rösta inte av slentrian! Kryssa vettiga personer som är kyrkligt aktiva! (Tyvärr är det vanligt i många församlingar att man uppbär arvoden och inte säger pip på sammanträden av olika slag. Man sitter där för makten, eller för att det är "fint".)

Låt oss hjälpas åt att reformera kyrkan så den bygger på de aktivt troende som demokratiskt valda förtroendevalda som ska styra kyrkan in i framtiden tillsammans med oss som arbetar i olika tjänster i kyrkan.


Med enkel matematik ser vi att politiska partier eller grupper i nära relation till politisk parti innehar 184 mandat av sammanlagt 251 ledamöter. Egentligen behövs inte mer för att konstatera att kyrkan är partipolitisk.
Svenska kyrkans högsta beslutande organ enligt följande mandat: 
Socialdemokrater 73, 
POSK Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan 38
Borgerligt alternativ 31 
Centern 30
Sverigedemokraterna 13 (ursprungligen 15, 2 har lämnat)
Kristdemokrater för En levande kyrka 12
Frimodig kyrka 12
Miljöpartister i Svenska kyrkan 12
Öppen kyrka 11
FISK Fria liberaler i Svenska kyrkan 7 (ursprungligen 8, 1 har lämnat)
VISK Vänsterpartiet i Svenska kyrkan 6
Kyrklig samfällighet Visby 1
Utlandsförsamlingarna 2
Samt 3 ledamöter utan grupptillhörighet


Intervju med Stefan Löfven i Kyrkans tidning 22 juni 2017

Medlem av Svenska kyrkan - tvångsansluten till S? Annika Borg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar