torsdag 23 maj 2013

Etikettering - del 2

Så damp Kyrkans tidning ner i brevlådan med en artikel om vilken ärkebiskop som önskas  när Anders Wejryd går i pension nästa år.

I min förra blogg skrev jag om hur jag reagerat på att sätta etiketter på människor genom en kollegas önskan att nästa biskop är en "kvinna med hbtq-erfarenhet". Genom Kyrkans tidning idag kom en ny etikettering "medial biskop". Kyrkans tidning har gjort en, som de beskriver "begränsad undersökning". 200 personer har tillfrågats och svarsfrekvensen var drygt 50% så lite drygt 100 personer svarade.
En sammanställning visar att:
62 % anser att hen ska vara en bra företrädare för kyrkan i medierna och i mötet med allmänheten
21% anser att personen ska vara en andlig ledare,inspiratör, tydlig,neutral och Jesuscentrerad
6% anser att hen bör vara internationellt erkänd och respekterad
5% att hen kan hålla såväl hög-som lågkyrkligheten i strama tyglar
3% att hen är teol.dr
3% att hen är en hon
0% att hen är en han

Vart är den kyrka på väg som jag älskar och tjänar? 

Vet inte, men undrar. I det fördolda så arbetar vi intensiv överallt i vårt avlånga land. Så fantastiskt mycket bra utförs av olika kyrkoarbetare och samtidigt så är det så mycket problem. Inte minst med bearbetningen av vad det innebär att kopplet till staten är avtaget. Fast det finns all anledning att fundera över om det verkligen är det! Det får bli ämne för ett annat blogginlägg.
Kyrkans ängslighet hoppas jag beror på att vi är måna om att förvalta och utveckla kristen tro som bär och styrker människor. Jag hoppas att den inte beror på rädslan för att ännu fler lämnar kyrkan och därmed försvinner ekonomiska förutsättningar för att bedriva verksamhet. Som statskyrka har vi levt med guldsked i sekler. Nu är den inte där längre. Vi måste visa att det är värt att vara med i en församling. 

Då kan man ju tänka att det är smart med en "medial biskop", vad det nu är? Det är möjligt att kommunikatörer och journalister kan svara på det.......är det att säga och stå för det som för tillfället är populistiskt riktigt?

I denna i och för sig magra undersökning är det alltså 3 % som tycker det är viktigt att hen är disputerad. Något fler präster anser det, vilket inte är förvånande. Att Svenska kyrkans högsta ledare, biskoparna, har fördjupat sig i teologi borde vara en absolut självklarhet.
Det är i alla fall skönt att 21 % anser att hen ska vara en andlig ledare, hade varit mer inspirerande om det varit de 62% som istället anser att hen ska vara en "medial biskop".

Jag tror att ledarskribenten Erik Helmerson är något viktigt på spåret när han säger "Egentligen tycker jag att det bästa vore om den nya ärkebiskopen inte var det minsta medieintresserad och tänkte på hur han eller hon framstår i media. Det bästa vore att Svenska kyrkan väljer en gudsman eller kvinna........Erik Helmerson är själv katolik och känner därför väl till Anders Arborelius, katolska kyrkans ärkebiskop i Sverige. - På ytan är han hopplös i media. Men han klara det fantastiskt genom att vara sig själv. Så om Svenska kyrkan har tur väljer hon en person som framstår som medial genom att vara sann mot sig själv och sitt budskap."

Att vara grundad i sin tro både på ett personligt och professionellt sätt, att vara sann mot sig själv och sann i sin tro, och här handlar det om både tro och tvivel är något jag önskar av nästa ärkebiskop. Är hen en reflekterande och trovärdig person når personen fram utan att falla offer för kriterierna - vilka dom nu är? - vad det innebär att vara en "medial biskop" eller någon annan lättköpt etikett fastklistrad på frimärksskjortan. Personen kan då också möta "allmänheten" som undersökningen uttrycker det. "Allmänheten" är väl faktiskt kort och gott vi. Vi märker när trovärdighet saknas och det får konsekvenser, som utträden till exempel.

Det är bara att be en stilla bön att kyrkfolket som ska rösta fram ny ärkebiskop nästa år väljer klokt.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar